Марк Челлінор: Нам потрібно вийти за межі газетного мислення

Керівник International News Media Association про те, як вижити газетам в умовах постійного розвитку цифрових технологій

29 Травня 2016

Британець Марк Челлінор очолює The International News Media Association — організацію, що популяризує цифрові медіа та мобільні платформи. На Lviv Media Forum він закликав ЗМІ до експериментів та розповів, як вижити газетам в умовах постійного розвитку цифрових технологій.

 

Я вірю в майбутнє нових медій. Їхньою запорукою є творчість, оригінальні рекламні і цифрові рішення та інформація, що наближає до аудиторії. В цьому і полягає успіх новинного бізнесу — пропонувати реципієнтам інформацію, яка буде вартою їхньої уваги, і, як наслідок, вони охоче за неї платитимуть. Для цього їх слід сприймати як окремих особистостей, а не як масу. Раніше світ медій був простішим, тепер він значно ускладнився. Якщо колись ми орієнтувались на моду, відео, дизайн, то тепер основний фокус — на графічне мистецтво.

Ми неодноразово бачили заголовки на кшталт «Смерть газет». Вони досі залишаються актуальними: друковані ЗМІ занепадають, відстають за технологічним розвитком. Аудиторія ж усе більше користується смартфонами. Вони виступають воротами у новий медійний світ. Звичайна людина переглядає свій телефон понад 150 разів на день. Для медій ця новина хороша, оскільки більш як 60% користувачів читають ЗМІ саме з мобільних. У цьому випадку святий грааль для газетного бізнесу — усвідомлення різниці між відмиранням та переродженням. Газетам не потрібно падати на дно, їм слід переродитися.  

Мобільність — це поведінка, яку аудиторія задовольняє за допомогою пристроїв та зв’язку. Ми живемо в мобільноцентричному світі. Близько 2 мільярдів людей зв’язані між собою через соціальні мережі. Наші реципієнти вже самі є медіами. В умовах постійного доступу до інтернету відбувається розмиття рамок місто-село. Навіть маленькі населені пункти стають глобальними. Географія та час більше не мають влади.

ЗМІ варто пам’ятати, що контент в різні періоди доби має відрізнятися. Наприклад, 80% жінок та 72% чоловіків читають британське видання «The Telegraph» перед сном із смартфону. Тобто реципієнти використовують його як друкований продукт, але ніколи не дочитують до кінця. Аудиторія потребує інших форматів та пропозицій. Завдання медій — експериментувати, адже лише так можна захопити ще більше читачів.

Маркетингові і мобільні технології — міст між аналізом даних про споживачів і їхнім досвідом. Його можна будувати через соціальні мережі. Дані про аудиторію — святий грааль ЗМІ. Їх потрібно максимально вичавити та маніпулювати на користь медій, щоб запропонувати реципієнтам такий товар, який вони прийшли купувати. Чотири головні принципи маркетингу звучать так: продукт, ціна, місце і промоція. Мені здається, що зараз вони трансформуються в інші речі — досвід, ціна чи обмін даними та місце — будь-де, будь-коли.

Зараз медіа розвиваються, а світ зменшується. Підвищена реальність — одна з популярних технологій у ЗМІ. Вона полягає в інтеграції комп’ютерного зображення у реальність. Ви можете сканувати рекламу в газеті і перетворити її в дійсність. Можна створювати візуальні історії, що роблять нас очевидцями подій, які раніше були лише у формі статей та інформаційних повідомлень. Зараз, наприклад, вже є лялька Барбі зі штучним інтелектом. Вона може без проблем спілкуватися з людьми на примітивні теми.

За прогнозами науковців, нові технології можуть бути ще потужнішими, ніж смартфони. До 2020 року мільйони людей будуть мати портативні пристрої (годинники, браслети) і зможуть проводити прямі ввімкнення з різних куточків світу. Вже зараз прилади набувають людських рис: ми чуємо їх, бачимо, ймовірно, що незабаром будемо й запах відчувати. Мабуть, колись ми зможемо прокинутися від запаху смаженого бекону замість будильника. Стосовно штучного інтелекту, то очевидно, що він володітиме змогою шокувати та вражати людей, що дуже на руку журналістам.

Люди не будуть платити за те, що вони можуть отримати безкоштовно. Тому з часом все стає більш інтерактивним. Ці виклики потрібно сприймати серйозно, оскільки на цій арені в нас потужні конкуренти — рекламодавці. Вони теж прагнуть збільшити аудиторію та, відповідно, продаж рекламованого товару. Розвиток технологій привів до ще більших можливостей реклами. І вона буде продовжувати розвиватись в майбутньому. Щоб гідно конкурувати з рекламодавцями, нам потрібно вийти за межі газетного мислення.

Місія The Ukrainians — уможливлення позитивних соціальних змін в Україні
Долучайтеся до Спільноти, підтримуйте якісну українськомовну журналістику та приєднуйтеся до змін!
Приєднатися
Наші головні тексти тижня у красивій розсилці. Щовихідних у ваших емейл-скриньках.

Майже готово

Вкажіть ще, будь ласка, своє ім’я та емейл.

Дякуємо і до зв’язку незабаром!