5 хороших якостей, які можуть нашкодити вашій кар’єрі

Чому деякі люди, що занадто серйозно ставляться до своїх професійних обов’язків — в результаті страждають

28 Червня 2018

[Текст опублікований за підтримки Work.ua — сайту із пошуку роботи №1 в Україні]

Більшу частину свого життя ми проводимо на робочому місці. Своїх колег ми бачимо частіше, ніж друзів, а керівництво — частіше, ніж батьків. Тому хочемо справити гарне враження на тих, з ким так часто контактуємо. Але намагаючись стати найкращими працівниками, ми часто не помічаємо, що деякі позитивні звички можуть насправді зруйнувати нашу кар’єру. Ось кілька типів людей, які занадто серйозно ставляться до своїх професійних обов’язків — і в результаті страждають.

Мученик

На будь-якій роботі є, як мінімум, одна людина, яка засиджується до ночі та йде пізніше за всіх. Дехто вважає, що здобуде авторитет серед керівництва, регулярно приносячи таку жертву, але вони будуть здивовані, коли дізнаються, що насправді думають про їхні засиджування колеги й роботодавці.

Колеги зазвичай незадоволені такою поведінкою, оскільки вони зовсім не хочуть працювати понаднормово і хибно вважають, що бос більше оцінить самопожертву того, хто сидить допізна, а не їхню якісну роботу. Натомість керівництву зовсім не цікаво, як довго ви сидите в офісі, його турбує тільки те, скільки роботи зроблено. Коли ви допізна сидите над проектом, який ваш колега закінчив швидше, ви ризикуєте мати вигляд менш організованого та повільного працівника.

Працюйте допізна тільки тоді, якщо це справді необхідно. Той, хто відповідає на робочі листи боса посеред ночі чи бере на себе керівництво проектом в останню хвилину, вважає, що в такий спосіб демонструє свою цінність для компанії. Але робота по ночах тільки з метою справити враження в цьому вам не допоможе.

Багатоверстатник

Це людина, яка бере участь у телефонних переговорах, працюючи тим часом за комп’ютером над проектом, який з цими переговорами абсолютно не пов’язаний. Вона закінчує частину одного завдання і хапається за іншу, нічого не доводячи  до кінця. Багато вакансій містять таку вимогу, проте слово «багатозадачність» не зовсім правильно відображає те, чого роботодавці хочуть насправді.

Коли ви розриваєтеся між різними завданнями, часто доводиться жертвувати ефективністю і точністю. В результаті у вас йде більше часу на завершення одного завдання, оскільки ви працюєте над п’ятьма одночасно. Тоді ви прискорюєтеся і ризикуєте наробити помилок в інших завданнях, а потім витратити ще більше часу на їх виправлення.

Роботодавець хоче, щоб ви взяли чотири завдання і завершили їх в один день, але він також хоче, щоб ви робили це з максимальною уважністю до деталей в кожному проекті. Замість того, щоб працювати над чотирма завданнями паралельно, краще займатися ними послідовно, починаючи від найскладнішого і закінчуючи найпростішим.

Найефективніший працівник

Роботодавцям, можливо, не сподобається це твердження, але надмірна ефективність в деяких професіях лише гальмує кар’єру. Хтось погодиться з цим, а хтось писатиме злісні коментарі нижче про те, як нерозумно це звучить, що деякі співробітники занадто ефективні в своїй роботі. Але це стосується не всіх професій.

Є  сфери, де занадто швидка робота тільки шкодить. Працівники виконують свої завдання і повинні взяти додаткові, бо їхні колеги відстають. Це породжує зневагу. Якщо нагорода за швидке виконання своєї роботи — це ще більше роботи, то для чого старатися? Особливо коли не буде винагороди у вигляді надбавки до зарплатні або підвищення. А якщо додаткової роботи немає, і ви закінчуєте свої справи до третьої? Вам тоді все одно потрібно чимось заповнити дві години, що залишилися до завершення робочого дня.

Подумайте, навіщо вам додаткові завдання. Чи отримаєте ви винагороду за швидше виконання своєї роботи? Чи, може, вам влаштують прочухана за те, що ви стали працювати повільніше і не берете на себе додаткових справ, які не відіграють ніякої ролі для вашої кар’єри? Пам’ятайте вислів — працюй краще, а не більше.

Класний колега

Це людина, яка не може пройти коридором, щоб не поговорити з кожним, кого там побачить. Ручкання, кивки і навіть дивні рухи руками (щось на зразок пострілу з пальця) — те, що вирізняє поведінку популярного колеги.

Побічним явищем такої популярності є надмірна багатослівність. Ви можете поговорити про те, де були в той день, коли почувалися хворим, або поділитися якимось фактом зі свого особистого життя, який розсердить вашого начальника при обговоренні важливого завдання або просування по службі. Ви можете роздратувати колег і начальство розмовами про зарплату. І хоч як сумно звучатиме, але деякі керівники погрожують співробітникам, які стають надто популярними. Я спостерігав, як начальники вели залаштункові ігри, щоб зруйнувати дружні відносини в офісі.

Містер або Міс Популярність — хороші титули для школи. Але робота — це не школа, тож зупиніться, якщо у вас стало занадто багато друзів в офісі. Іноді краще не вимахуватися.

Оригінал — Jon Minners 
Адаптований переклад — Ліля Гук

Зображення — unsplash.com

Текст
Місія The Ukrainians — уможливлення позитивних соціальних змін в Україні
Долучайтеся до Спільноти, підтримуйте якісну українськомовну журналістику та приєднуйтеся до змін!
Приєднатися
Наші головні тексти тижня у красивій розсилці. Щовихідних у ваших емейл-скриньках.

Майже готово

Вкажіть ще, будь ласка, своє ім’я та емейл.

Дякуємо і до зв’язку незабаром!