«Не покликали»

Як отримати запрошення на бажану робочу зустріч

23 Липня 2018

[Текст опублікований за підтримки Work.ua — сайту із пошуку роботи №1 в Україні]

Коли для корпоративної культури характерна велика кількість нарад, то ми часто намагаємося знайти спосіб втекти з них. Але часом такі зустрічі необхідні: прийняті на них рішення можуть впливати на вас або на вашу команду, крім того, ви можете відчувати дискомфорт через те, що вам не дають брати участь у важливій дискусії. Незалежно від того, навмисно чи випадково вас не покликали на зустріч, ось перелік того, що ви можете зробити, щоб забезпечити собі місце за столом.

Спершу зробіть паузу

Ми часто говоримо про те, що треба скоротити кількість нарад, які ми відвідуємо, і про те, як важливо, щоб на них були присутні тільки ключові співробітники. Але якщо дивитися правді в очі, то в деяких ситуаціях не приємно виявитися тим, кого не покликали на дискусію. Хоча ви і розумієте, чому вас могли не запросити, вам все одно прикро, що ваша присутність виявилася непотрібною.

Особливо це стосується випадків, коли за вашої відсутності на нараді команда і колеги можуть почати думати: «Чому ж нашого начальника немає на зустрічі? Чи не означає це зміну влади в організації?» Перш ніж щось робити, дайте собі об’єктивну відповідь на питання, чи дійсно важлива ваша присутність на зустрічі.

Запитайте себе:

Чи приймаєте ви рішення на цю тему?

Чи матимуть вплив результати наради на вас або на вашу команду

Чи можете ви поділитися знаннями або інформацією, якої немає в інших

Чи маєте ви унікальну точку зору на обговорювану проблему?

Якщо ви відповіли «так» на будь-яке з цих питань, починайте з’ясовувати, чому вас не покликали.

Проаналізуйте свою цінність

Ваша цінність — те, що гарантує вам постійне місце за столом.

Якщо організатор зустрічі не покликав вас на неї, то  він може не розуміти, що саме здатна змінити ваша присутність. Запитайте себе, який унікальний внесок ви можете зробити в обговорення. Як ви допоможете досягти поставленої мети цієї зустрічі?

Як приклад візьмімо одного з моїх клієнтів (назвемо його Марком). Марк — помічник директора в дослідницькій організації. Його керівник проводив наради, де обговорювали реорганізацію, але не запрошував на них Марка.

Той відчував, що повинен не тільки бути присутнім, а і вести ці наради. Марк почав сумніватися в тому, що його думку цінують. Коли він нарешті вирішив розібратися в ситуації, то з’ясував, що його начальник був розчарований тим, що йому доводилося самому вести ці зустрічі. Робив він це тільки тому, що йому здавалося, ніби Марк не виявляє інтересу до розробки ідей і до просування процесу реорганізації в цілому.

Марк був здивований. Він вважав себе ключовим гравцем в прийнятті рішень, однак його дії говорили про інше. Він намагався не переходити дорогу своєму начальнику в питаннях реорганізації бізнесу, і цей пасивний підхід зіграв з ним злий жарт. Тепер, щоб знову заслужити довіру керівника, йому потрібно відновлювати репутацію цінного співробітника. Тільки в цьому випадку Марк зможе зайняти місце за столом нарад і згодом взяти на себе їхнє проведення.

Оцініть свою поведінку

Вас могли не запросити на зустріч лише через те, що іншим не подобається ваша поведінка.

Так сталося з іще однією моєю клієнткою (назвемо її Карен). Вона була частиною команди, яка контролювала дотримання законодавства в біотехнологічній компанії, що швидко розвивалася.

 Карен працювала з відділом маркетингу, щоб переконатися, що рекламні кампанії і матеріали відповідають методичним рекомендаціям уряду. Зазвичай її завжди запрошували на головні маркетингові наради, але вона почала зауважувати, що все більше і більше зустрічей проводять без неї.

Її не кликали аж до того моменту, коли обговорення рекламних кампаній значно просунулося вперед і рішення маркетингової команди вже не можна було змінити. Ця ситуація стала причиною конфліктів між командою контролю за дотриманням законодавства та командою маркетингу, позаяк Карен доводилося змінювати стратегію вже готових рекламних кампаній на завершальному етапі.

Я поговорила з її колегами з команди маркетингу, і вони розповіли, що присутність Карен на зустрічах викликала роздратування. Вони розуміли, що її завдання — допомагати керувати правовими ризиками компанії. Але на нарадах вона весь час критикувала чужі ідеї і завжди займала консервативну позицію, коли справа стосувалася ситуацій в зоні невизначеності, залишаючи маркетингову групу деморалізованою.

Члени команди хотіли, щоб Карен уважно слухала і працювала разом з ними над розвитком нових ідей, концентруючись на тому, як знаходити власні шляхи розв’язання, а не на проблемах. Коли Карен отримала цей відгук, вона зрозуміла, що хоча її знання і інформація були унікальними, її поведінку важко було гідно оцінити і використовувати її внесок.

Якщо вас не покликали на важливу зустріч, попросіть своїх колег поділитися думкою стосовно вашого стилю спілкування і тим, що можна в ньому змінити, щоб інші теж могли оцінити ваші ідеї. Карен почала акцентувати увагу на тому, щоб більше слухати і пропонувати рішення, а не просто визначати проблему з дотриманням законодавства. Ці зміни допомогли їй налагодити відносини з колегами в команді маркетингу та гарантувати їй місце за столом на наступних нарадах.

Використовуйте правильну стратегію

Щоби напевне отримати запрошення на наступну зустріч, вам, залежно від ситуації, потрібно використовувати різні стратегії. Ось кілька порад, які можуть допомогти подолати деякі типові перешкоди, з якими часто мали справу мої клієнти.

Ваш бос присутній на всіх зустрічах, а вас не запрошує

1. Поговоріть зі своїм босом про власні робочі інтереси й цілі.

2. Поясніть, чому саме вам цікаво відвідати ту чи іншу нараду, і запитайте, що ще ви можете зробити, щоб бути корисним на такій нараді.

3. Запитайте його, чи є які-небудь проекти, над якими ви можете попрацювати і які допоможуть вам стати частиною дорадчої команди.

4. Якщо ваш бос погодиться з тим, що ви повинні бути присутніми на наступній зустрічі, то не соромтеся нагадати йому про це. Наприклад, ви можете запитати: «Як ви вважаєте, чи можуть бути корисними на майбутній зустрічі зі стратегії результати аналізу конкурентних переваг, над яким я працював останнім часом?»

Ваш колега спеціально вас ігнорує

1. Домовтеся про зустріч з ним, щоб поговорити про тенденції, які ви зауважили.

2. Щоб пояснити колегам, чому ви повинні бути на тій чи іншій нараді, вибирайте причини, пов’язані зі справою, а не особистими інтересами або почуттями.

3. Якщо вас і далі не будуть запрошувати, попросіть вже запрошеного (і надійного) колегу надіслати електронного листа організатору на підтримку вашої присутності (в ідеалі — з копією іншим учасникам).

Ваш колега може написати щось на кшталт: «Хуане, я думаю, що точка зору Кейті буде вельми цікава нашій групі на зборах. Нам варто додати її в список запрошених». Таким чином, це рішення вже не залишиться на розсуд тільки того співробітника, який вас ігнорує.

Організатор просто не звертає уваги на вас

1. Для початку задумайтеся, чи достатньо часу ви приділяєте зміцненню зв’язків з колегами. Дізнаючись більше про них, ви збільшуєте шанси на те, що вони будуть краще знати про вашу роботу і про те, чим ви можете бути корисними на нараді.

2. Якщо є якась конкретна нарада, на якій ви неодмінно хочете бути присутніми, то скажіть про це своєму керівнику і запитайте, що ви можете зробити для цього.

3. Проактивно діліться з організатором зустрічі своїми міркуваннями про те, який стосунок ваша робота має до цілей наради.

4. Будьте корисним. Поділіться доречною інформацією з організатором зустрічі і запропонуйте свою допомогу. Наприклад, ви можете сказати: «Селін, я знаю, що вам потрібно обговорити нову клієнтську стратегію на майбутніх зборах. Я подумав, що ось ця інформація допоможе вам. Якщо хочете, я буду радий поділитися нею і обговорити її з колегами».

У кожній із цих ситуацій вас могли не покликати на зустріч просто випадково. Найчастіше цю помилку можна виправити, просто давши зрозуміти організаторам, що ви хочете бути присутніми на зустрічі, і пояснивши, яким може бути ваш внесок.

Якщо вас не кличуть на зустрічі, найпростіше знайти винного і нарікати на те, що вас ігнорують. Однак це не допоможе отримати запрошення на наради. Ваше завдання — довести, чому ви повинні бути на них присутні.

Оригінал — Nina Bouman
Переклад — Інна Березніцька
Зображення — unplash.com

Текст
Місія The Ukrainians — уможливлення позитивних соціальних змін в Україні
Долучайтеся до Спільноти, підтримуйте якісну українськомовну журналістику та приєднуйтеся до змін!
Приєднатися
Наші головні тексти тижня у красивій розсилці. Щовихідних у ваших емейл-скриньках.

Майже готово

Вкажіть ще, будь ласка, своє ім’я та емейл.

Дякуємо і до зв’язку незабаром!