Незалежність сталася без мене

Я ріс з усвідомленням, що Радянський Союз — зло, проте без розуміння, що незалежна Україна натомість є для нас добром

21 Серпня

Це тепер мене дивує те, в якому хаотичному і безглуздому світі я зростав. Це тепер із приголомшливим подивом я згадую ті химерні цінності, що сповідували люди навколо мене. Знайомі, близькі, рідні, неблизькі рідні… І вже тепер очевидно і ясно, звідки в моїй голові стільки неперетравленої каші. Тієї самої, що формувала мене як соціальну істоту. 

А тоді ж усе здавалося логічним, все відбувалося послідовно та співіснувало в гармонії.

Це був дев’яносто перший рік. Мені було шість. І цей мій вік — пізнання, засвоювання істин і зведення моральних пріоритетів — випав саме на ті часи, коли світ навколо не мав ні істин, ані моральних підвалин, на які можна було би спертися розбитими колінами, ані логічних ланцюжків, що об’єднували б минуле з майбутнім.

У тата була зелена «шестірка», і він возив нас із мамою на дачу — нещодавно придбану ділянку зі старим будинком за сорок кілометрів від Черкас. Ще в тата з’явилися нові друзі, які їздили на німецьких автомобілях, носили джинсові куртки й курили імпортні сигарети. Мені вони здавалися чарівниками з інших світів — настільки інших, що запросто могли дістати з кишені шоколадку «Хершис» чи упаковку «Скітлз». 

Мама ж щойно вступила до інституту на філологію, і в неї з’явився доступ до незнаної їй доти літератури, яка розкривала радянські злочини, інтриги імператорського двору і таємниці російського еросу. Мамі було важливо з кимось ділитися новими знаннями, і, оскільки я завжди був під рукою, її вибір упав на мене. Вона яскраво описувала табірні будні в епоху сталінізму, розповідала про життя царських династій, водила мене в кінотеатри на балаганні радянські фільми кінця перебудови і цитувала символістів, зокрема Брюсова.

Того ж літа дід по батькові подарував мені значок жовтенятка і сказав, що незабаром я носитиму його законно. І я прагнув цієї ініціації, в цьому було щось від таємних лицарських орденів. Дід іще й маніпулював. Справжні жовтенята так не поводяться. Справжні жовтенята роблять зарядку, миють посуд і чухають своїм дідам спини.

Разом з тим мене оточували журнал «Мурзілка», радянський буквар, черепашки Ніндзя та голлівудські бойовики категорії Б. Афганський відгомін і радіаційний психоз розганяли це все до карнавального хаосу.

Тоді в моїй голові шоколадки «Хершис», ГУЛАГ та маленький Ілліч усередині п’ятикутної зірки жили в цілковитій злагоді. 

Досліджувати світ було цікаво, все було розмаїтим, строкатим і вміщалося на одній поличці. Це вже зараз я розумію, якою кашею харчувався мій мозок і на якому відсирілому й запліснявілому комбікормі я зростав. Все неслося зі швидкістю Porsche 917, за кермом якого герой Стіва Макквіна заледве дає раду з керуванням. Тож не дивно, що про таку подію, як здобуття Україною незалежності, мене не повідомили. Не приховали, а не сказали. Просто на цій шаленій швидкості не вважали за потрібне сповістити шестирічного хлопчика, що тепер він житиме в країні, про яку, фактично, нічого й не знав. Понад те, він ніколи не носитиме значок жовтеняти.

До речі, пам’ять раптом підкинула мені спогад: мама, побачивши в мене на грудях цей значок, наказала зняти його, вкотре зануривши мене у кривавий чан історичного дискурсу. Але жодного слова про новітню реальність і окрему країну не сказала.

Реальність залишалася старою, хоч і в межах нового державного утворення. Жодного слова про цивілізаційну місію незалежної України чи історичну віху розвалу Союзу, з якого моя сім’я ні за рік, ні за два, ні навіть за десять так і не вийшла, надовго застрягши у старій, хоч і перебудовній країні. І, що надзвичайно прикро, ніколи не декларувала зрозумілі кожному першокласнику поняття про незалежність України чи про належність українців до певної цивілізаційної (європейської?) спільноти. Нам і далі надходили передплатні журнали «Смєна», «Юність», «Сім’я і школа», література купувалася та, що писалася Москвою і яка тією ж Москвою заборонялася.

Ми всі ще доношували шинель Гоголя і боязко позирали на важкий кожух Шевченка, підозрюючи, що від нього смердітиме мужицьким потом, цибулею і гірким тютюном. 

Як і більшість дітей, я сповідував прості етичні поняття про добро і зло. Це спрощувало існування. Я ріс з усвідомленням, що Радянський Союз — зло, проте без розуміння, що незалежна Україна натомість є для нас добром і ми щосили маємо зберегти свободу й віднайти нашу істинну сутність. Через це я довгий період свого життя перебував у якійсь катастрофічній фрустрації, що підважувала мою ідентичність. Шоколадки «Хершис», ГУЛАГ, маленький Ілліч…

Зараз я з прикрістю думаю про те, що навіть приблизно не пам’ятаю цих серпневих днів. Що не було цього вечора 24 серпня, не було розмови когось дорослого зі мною, який би пояснив — як умів би і як хотів, — що відбулося і як приблизно все відбуватиметься далі. Шкода, що я не можу пояснити своєму синові, що це були за дні, чим пахло в повітрі, що я тоді відчував і що відчували люди навколо мене. Незалежність сталася без мене. І ніхто не запросив мене на це свято.

Артем Чех, письменник, молодший сержант ЗСУ, у 2015-2016 роках добровільно став на захист України, від початку повномасштабної війни знов у лавах ЗСУ.

Якщо ви хотіли б поділитися своїми думками, ідеями чи досвідами і написати колонку, то надсилайте листа на емейл — [email protected]. Погляди, висловлені у матеріалі, можуть не співпадати з точкою зору The Ukrainians Media. Передрук тексту чи його частин дозволений лише з письмової згоди редакції. Зображення — Вадима Блонського.

Текст
новини

Запросіть друга до Спільноти

Вкажіть, будь ласка, контактні дані людини, яку хочете запросити

Придбайте для друга подарунок від TUM

Вкажіть, будь ласка, контактні дані цієї людини, щоби ми надіслали їй посилку

Майже готово

Вкажіть ще, будь ласка, своє ім’я та емейл.

Дякуємо і до зв’язку незабаром!

Дякуємо за покупку!

Ваша підтримка буде активована впродовж 10 хвилин. До зв’язку незабаром. Повернутись до статті

Вхід в кабінет

Відновлення пароля

Оберіть рівень підтримки