Новини Різне

Як адаптуватися до життя серед великої кількості людей? Поради від Центру громадського здоров’я

Багато українців оселилися у своїх друзів чи родичів, деякі — у центрах поселення, аби втекти з місць, де зараз тривають бойові дії. Конфліктних ситуацій складно уникнути, бо майже всі відчувають стрес, часто позбавлені особистого простору та роз’єднані з сім’єю. Центр Громадського Здоров’я МОЗ України дає конкретні поради, щоб справитися з цим.

TheUkrainians
27 Квітня 2022

Ось кілька правил для поступової адаптації:

1) Дотримуйтеся розпорядку дня. Наприклад, усі повинні харчуватися в однаковий час. Допомагає також створення звичок, які будуть повторюватися щодня.

2) Визначте функції простору у помешканні: наприклад, зона «роботи», «відпочинку», «конфіденційності» або «взаємодії». Важливо також знайти можливість час від часу побути наодинці із собою — заведіть щоденник або подивіться серіал.

3) Допоможіть дітям пристосуватися до нових умов. Для дітей важливо навчитися дотримуватися режиму дня, а батькам варто донести дітям правила поведінки в оселі.

4) Висловлюйтеся про те, що турбує вас. Не замовчуйте події, які відбуваються. Будьте чесними також з дітьми, коли пояснюєте їм, чому ви виїхали з дому та що насправді відбувається.

5) Домовтеся про кодові слова. Певне слово може означати прохання або пропозицію. Наприклад, слово «океан» може означати, що ви зараз хочете побути в тиші.

6) Ставтеся одне до одного з добротою та залишайтеся людьми. Певно, що всі будуть відчувати напруження/стрес, але варто зберігати спокій та поважати тих, з ким ви будете ділити простір. Проявляйте доброзичливість та бережіть своє психічне здоров’я.

Майже готово

Вкажіть ще, будь ласка, своє ім’я та емейл.

Дякуємо і до зв’язку незабаром!