Новини Політика

Що відбувається у Придністров’ї?

22 квітня росія озвучила цілі на «другу фазу» війни проти України. Серед них — встановити контроль над півднем України та […]

TheUkrainians
27 Квітня 2022

22 квітня росія озвучила цілі на «другу фазу» війни проти України. Серед них — встановити контроль над півднем України та створити вихід до «Придністров’я», тому що там, за словами російського керівництва, «утискають російськомовних». Після цього на території самопроголошеної республіки відбулося кілька провокацій з метою поширення антиукраїнських настроїв. Встановлюємо хронологію подій. 

25 квітня. У Тирасполі, невизнаній столиці «Придністров’я», сталася стрілянина неподалік будівлі «міністерства держбезпеки». РосЗМІ першими почали повідомляти про вибухи, а на численних фотографіях можна було побачити відстріляні тубуси від гранатометів. Самопроголошений президент «Придністров’я» Вадим Красносільський заявив, що «сліди терористичних атак ведуть в Україну». 

26 квітня. У селі Маяк тієї ж таки самопроголошеної республіки знову пролунали вибухи. Пошкоджено дві вежі зв’язку, що ретранслювали російське радіо. У той самий день президентка Молдови Мая Санду скликала засідання Ради безпеки. Після цього Санду зробила кілька заяв, в яких наголосила на тому, що Молдова не збирається блокувати «Придністров’я» та сподівається на мирне вирішення конфлікту. 

Яка реакція України? Центр протидії дезінформації при РНБО України роз’яснив, що провокації рф у «Придністров’ї» здійснила фсб рф, щоб відкрити додатковий фронт в Одеській області. Така ситуація змусить ЗСУ перетягнути сили в цьому напрямку, послабивши їх в Миколаївській області. Ще одна причина провокацій — це виправдання своїх дій в Україні. Скинувши обстріли в Тирасполі на ЗСУ, росія, «рятуючи своїх», виправдовує вторгнення в Україну і смерті тисяч власних солдатів. Також рашисти намагаються відвести увагу громадськості від Маріуполя, де на картах знайшли чергові братські могили. 

Генеральний штаб ЗСУ заявив, що Україна рішуче підтримує територіальну цілісність Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів, засуджує відчайдушні спроби втягнути Придністровський регіон Молдови у розв’язану рф повномасштабну війну проти України та закликає до деескалації напруги. Збройні Сили України надійно захищають нашу державу та готові зруйнувати будь-які подальші підступні плани агресора на українській території, зокрема і на Південнобузькому напрямку.

Довідка. Сепаратисти проголосили незалежність «Придністровської Молдавської Республіки» 25 серпня 1991 року, після чого між ними та молдавськими військами почався короткочасний збройний конфлікт. Боротьба завершилася фактичною перемогою сепаратистів — їх підтримала російська армія. Хоча російська федерація офіційно не визнає суверенітету «Придністровської Молдавської Республіки», на неофіційному рівні надає їй військову, економічну, політичну і дипломатичну підтримку. У 2006 році в ПМР провели референдум, на якому, за «офіційними» даними, 98% виборців висловилися за незалежність республіки від Молдови й майбутню інтеграцію з росією. Результати референдуму не визнали на міжнародному рівні. Станом на тепер конфлікт не розв’язано, він перебуває у замороженому стані.

Майже готово

Вкажіть ще, будь ласка, своє ім’я та емейл.

Дякуємо і до зв’язку незабаром!